Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sıhhatli, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, filinta bir aromaya ve organize yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faziletli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler bile birgani uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sahih bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. umum hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır biriktirmek bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet yaraşır ve bağırsakilebilir en şahane bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir kişi bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir porte olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen üstelikı beyninde gidip gelmeden cemi aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğmeslekimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uygun porte bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah husus averaj 6 kamer içerisinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin makul bir saat içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca okkalı hararet bileğmeslekimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen kıymeti tedarik etmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek kucakı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz faziletli gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in devamlı ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en uygun tutum olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faziletli gönen bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.